Kokosolja

Kokosolja

Kokosolja eller kokosfett (ja det är samma sak!) är en ljuvligt doftande natulig olja som du kan använda till mycket. Ha den i håret, på huden och i maten! Gillar du inte doften? Inga problem det heller. Genom att oljan ångdestilleras  blir den doftfri vilket gör att du kan använda den i maten utan att den får den karakteristiska kokossmaken.

Leta efter den kallpressade, gärna ekologiska, kokosoljan och inte den härdade varianten du hittar i ett silvrigt paket.

Kokosolja i håret

Kokosoljan är naturligt effektiv mot svamp vilket gör oljan till ett perfekt medel mot till exempel mjäll. I och med att oljan inte innehåller några kemikalier kan den användas även av dem som har mycket känslig hårbotten. Kokosolja gör ett slitet hår mer följsamt och mjukt.

Kokosolja på huden

Kokosoljan är fullproppad av vitaminer och gör din hud mjuk och följsam och passar dessutom utmärkt som massageolja. De små molekylerna tar sig lätt in i huden och är en väldigt fin bärarolja till andra oljor om man till exempel vill tillsätta en essentiell doftolja under massagen.

Kokosolja i maten

Kokosoljan består av medellånga kedjor som kroppen enkelt kan ta upp och omvandla till energi och lagras inte i lika stor utsträckning som fett i kroppen som andra typer av fett. Det kan därför vara fördelaktigt att använda kokosoljan som ett kolesterolfritt (!) alternativ i matlagning och bakning även för att den tål hög värmse utan att förstöras.

Kokosfettet stödjer också immunförsvaret eftersom det innehåller mycket laurinsyra. Laurinsyra återfinns också i bröstmjölk vilket skyddar det lilla barnet mot bakterier och parasiter, laurinsyran är en oerhört viktig syra i vår kropp! Laurinsyran blir till monolauring i magen och är giftig för en hel rad av mänskliga besvär såsom virus och olika svampvarianter, influenska och streptokocker. Kokosoljan innehåller också kaprylsyra som är fördelaktig för tarmbakterier och dödar parasiter.

Källa: http://www.naringsterapeuten.se/Kokosolja.asp

Jag har börjat blanda i kokosolja i jojobaoljan som jag använder istället för bodylotion. Kokosoljan tas inte upp av huden lika lätt som jojoban så blandningen blir en aning mer kladdig om man råkar ta lite för mycket. Doften kompenserar dock och det tar kanske 5 minuter för oljan att absorberas vilket fortfarande inte är mycket. Jag använder blandningen en gång i veckan direkt efter dusch och min hud håller sig mjuk och smidig efter det. Ja, en gång i veckan bara! Hur bra är inte det!

Lämna en kommentar

*